Stavba domácí sauny – jak na to

Jmenuji se Michal a jsem kutil, který se zajímá o sauny. Tento portál jsem vytvořit v momentě, kdy jsem se rozhodl, že si svou domácí saunu postavím sám a dokážu si to vlastníma rukama. 

Myslel jsem si, že to bude tvrdý boj, ale po chvíli jsem zjistil, že to je vlastně poměrně jednoduchá záležitost. Postavit si vlastní saunu a pečovat o ni. Problém nastal ve chvíli, kdy jsem potřeboval poradit. Na internetu jsem nenašel jediné místo, kde bych mohl získat rady od běžných příznivců sauny.

Právě se díváte na výsledek mé snahy. Všechny rady, tipy a triky, na které jsem přišel a sám odzkoušel najdete na této stránce.

Stavba domácí sauny – jak na to

Je několik důvodů proč si koupit saunu. Každý člověk může mít jiné a i proto je naprosto v pořádku pokud se ty vaše důvody budou lišit od mých.

S každoročním příchodem zimy jsem bojoval s imunitou a nemocemi. Jakmile odbylo léto a přišel přechod na podzim a později zimu, automaticky jsem onemocněl. Každý rok jsem měl chřipku, nachlazení, teploty a dokonce bolesti kloubů.

Až jsem si před pár lety rázně řekl. Už dost!

Pátral jsem po něčem, co by mi pomohlo obejít tuto sezónu nemocí. Zjistil jsem, že sauna by pro mě byla ideálním řešením.

Odkdy jsem svou saunu zprovoznil, můj stav se zlepšil a už se dále nemusím obávat zimní sezóny.

Popravdě řečeno chodím do sauny jen kvůli tomu, že v ní dokážu perfektně zrelaxovat a cítím se skvěle i psychicky. Z mých zkušeností jsem nabyl pocit, že má dobrý vliv i na stres, či nervozitu a nespavost. Problémy s imunitou jsem také úspěšně eliminoval.

Tohle byly mé důvody, které mě vedly ke koupi sauny. Pokud by vás náhodou zajímaly všeobecné účinky sauny, v tomhle článku jsem našel všechno, co jsem hledal.

 

8 Comments:

  1. Martin Pachl

    Dobrý den přeji. Děkuji moc za Vaše moc pěkně zpracované stránky!
    Měl bych dotaz ohledně budoucí výstavby mé domácí sauničky. Je to vlastně takový kumbál o rozměrech 1m x 2m a na jeho konci je ještě do „L“ odbočka 1x1m (tam bych měl elektrická kamínka). Jde mi o to, že jsem z Vašeho textu vyrozuměl, že se na zeď má udělat dřevěná stěna (smrk), pak lišty, izolace (např. PUR), a na vnitřní stěnu palubky (mám olši). Proč se dává na zdivo dřevo? Nebo jsem to špatně pochopil? Děkuji předem za info.

    • Kutil Michal

      Dobrý den, co jsou moje poslední postřehy je nejlepší izolovat stěny na přímo, bez podkladového dřeva. Touto konstrukcí prý nevzniká tepelný most a rosení na dřevě, které mu výrazně zkracuje životnost a také nedochází k tvorbě plísní. V tom má výhodu PUR panel, jelikož je tvrdý, nenasákavý a nepromáčkne se třeba utahováním nosných latí pro budoucí palubky. Latě se takto mohou na-přímo utahovat vrutem s hmoždinkou skrz PUR panel přímo do podkladového zdiva a nedochází k deformacím izolačního materiálu a tím i podkladu pro budoucí stěnu sauny. Latě jsou poraktické například z překližky, lepené voděodolným lepidlem. Profil potom může být třeba jeno 1cm x 4cm x zvolená délka latě.
      Hodně zdaru, snad jsem pomohl.

  2. Dobrý den,
    planuji volne stojící sauny na zahradě a zatím mám 2 velke dilema a problemy, mohl bych to s vama prokonzultovat treba po mailu?
    Muj mail je nilo.m@seznam.cz

    • Kutil Michal

      Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci, měl jsem spoustu práce a na stránkách jsem hodně dlouho nebyl. Napsal jsem vám mail, jak jste chtěl..

  3. Dobrý den, Mohl by jste mi prosím poradit ,jaké sklo zvolit u venkovní sauny?Nejedna se mi o dveře ale o okno. Mám na mysli zda jednoduché sklo dvojsklo nebo trojsklo. Díky za nazor

  4. Martin Malý

    Dobrý den,

    uvažujeme s ženou o sauně. Mohl byste mi na sebe poslat nějaký kontakt – telefonický nebo adresu. Je možno si krátce telefonicky nebo osobně pohovořit ?
    Díky za reakci.

  5. Dobrý den,

    stavím domácí venkovní saunu a vše už mám naplanované a většínu hotové.

    Jedna věc mi ale pořád není jasná a nerozumím jí, a to je větrací otvory v sauně.

    Mohu poprosít o radu, vysvětlení, nebo konzultaci?

    děkuji

    Kubíček

  6. Jan Píška

    Každá sauna musí mít dva otvory. Jeden je přisávací, který se umisťuje hned za topidlem nebo v jeho těsné blízkosti. Druhý je odvětrávací, který se řeší úhlopříčně od topidla a to formou ventilačního disku a nebo ventilačního šuplíku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *