Jak vybrat saunová kamna?

Saunová kamna

Výběr kamen pro mě byl poměrně stresující záležitost poněvadž jsem slyšel od prodejců různé informace a nakonec jsem si nedokázal vybrat. Mezi kamny na dřevo a elektrickými kamny u mě byla jasná volba pro elektrická. Líbila se mi rada na této stránce Jak vybrat vhodná saunová kamna.

Zvolený výkon kamen do sauny je otázkou dvou  faktorů,  jsou to : rozměr sauny ( jeho kubatura) a materiál použitý na výrobu sauny. Při standardním výpočtu (při použití sauny nekomerčním způsobem)  je nutno počítat na 1m3 výkon 1kW saunových kamen. Každý čtvereční metr stěny zděné nebo kamenné (beton, kámen) nebo skleněné plochy jako jsou okno nebo dveře by měl ve výpočtu být dosazen koeficient 1,2 kubatury sauny, který se připočte k základní kubatuře v m3 . Jestliže je stěna sauny z masivního neizolovaného dřeva např.: z hranolů nebo kulatiny, bude přepočítávající faktor 1,5m3. Je nutné pamatovat , že teplo jde nahoru – horní část sauny by proto měla být nejlépe izolovaná.

Příklad : Mám li saunu o rozměrech 2x2x2m, je výsledná kubatura sauny 8m3.

Pokud mám skleněné dveře o rozměru 1*2 m , je nutné za každý m2 připočíst 1,2 do kubatury. (v mém případě mám 2 m2 = 2*1,2) .  Tedy kalkulovaná kubatura ve výsledku u mého příkladu bude činit 10,4 m3.

 

One Comment:

  1. Petr Švec

    Dobrý den. Mám dotaz a prosím o radu. Postavil jsem si domácí finskou saunu a chodím do ní, když má teplotu 85 – 90°C. Při pobytu cca 10min se v ní minimálně potím. Byl jsem nyní v sauně ve Velkém Mederu, kdy teplota byla asi 80°C, taky cca10min. potil jsem se mnohem více. Čím to může být?
    Děkuji za vysvětlení a případnou radu. P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *